Питання протидії домашньому насильству обговорили на засіданні координаційної ради в Сумах

Днями відбулося засідання координаційної ради з питань сімейної політики, протидії домашньому насильству. Зважаючи на «червоний» рівень карантинної зони, члени ради у режимі онлайн конференції, проаналізували важливі питання стану реалізації державної програми. В засіданні ради взяла участь і Північна правозахисна група, яка у співпраці з Всеукраїнською коаліцією правової допомоги працює в сфері протидії домашньому насильству на території Сумської області.
 
Актуальність питань, що розглядались на засіданні, зумовлена гостротою проблеми такого соціального явища як домашнє насильство, яке отримало поширення в усьому світі і в тому числі Україні, не є винятком і Суми.
У січні-вересні 2021 року від структурних підрозділів Сумського районного управління поліції та управління патрульної поліції було отримано інформацію про 628 випадків вчинення домашнього насильства по відношенню до 464 осіб, з них 83,6% – щодо жінок. Відносно 64 осіб домашнє насильство вчинялось неодноразово, 10 кривдників вчиняли насильство по відношенню до декількох членів сім’ї.
 
Всі випадки опрацьовуються спеціалістами департаменту із залученням інших заінтересованих структур. Спільно з психологами та фахівцями з соціальної роботи Сумського міського центру соціальних служб проводяться комісійні обстеження постраждалих за місцем їх проживання або перебування, під час обстежень з’ясовуються причини та обставини вчинення насильства, визначаються види допомоги, якої вони потребують, постраждалі спрямовуються до закладів, що надають таку допомогу.
 
Директор Сумського міського центру соціальних служб для сім׳ї, дітей та молоді Марія Вертель зауважила, що на сьогодні до закладу надійшло 88 звернень від постраждалих від домашнього насильства, яким надані соціальні послуги. Проведено оцінку потреб за місцем проживання 35 осіб, отримано інформаційно-консультативні послуги 41 особою, здійснюється соціальний супровід 5 осіб, представництво інтересів 2 осіб та соціальна профілактика – 2 осіб. Взято на облік з приводу домашнього насильства 29 сімей та 4 дітей.
 
Службою у справах дітей перевірено умови проживання дітей у 252 сім’ях, за ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків направлено до суду 14 позовних заяв щодо позбавлення батьків батьківських прав, з 21 дитиною, яку засуджено за вчинення кримінальних правопорушень, проводиться індивідуальна робота. Наразі обліковується 37 дітей у складних життєвих обставинах, із них: 8 дітей направлено до Сумського центру соціально-психологічної реабілітації дітей області, 6 – до родини патронатного вихователя та 7 – до КНП Сумської обласної ради Сумський обласний будинок дитини.
 
Значна робота проводиться Сумським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги: у 2021 році надійшло 151 звернення, із них: 135 – про надання юридичної консультації та 16 – вторинної правової допомоги.
 
За повідомленням сектору протидії домашньому насильству відділу превенції Сумського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Сумській області отримано 1 569 викликів, проте, підтверджено факти вчинення домашнього насильства лише у 628 з них. Станом на 01.10.2021 на обліку в поліції перебувало 528 осіб, в т.ч.: 436 – чоловіків, 91 жінка та 1 дитина. З особами, які спричинили домашнє насильство, дільничними офіцерами поліції проведено профілактичні бесіди, їх офіційно попереджено про недопустимість таких дій, складено протоколи про вчинення адміністративного правопорушення, винесено 783 термінових заборонних приписи.
 
Стан виконання кривдниками заходів, які містяться в термінових заборонних приписах, знаходиться на постійному контролі. Членами координаційної ради, визначались шляхи взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, було напрацьовано план спільних дій з урахуванням карантинних обмежень.
 
Особлива увага приділялась інформуванню населення стосовно прав та дій в разі існування загрози домашнього насильства, в тому числі шляхом розміщення інформаційних матеріалів в загальнодоступних місцях для населення та проведення онлайн заходів.
 
Велике значення мають просвітницько-профілактичні заходи з відповідної тематики, саме така робота буде проводитися з 25 листопада до 10 грудня 2021 року під час Всеукраїнської щорічної акції «16 днів проти насильства».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *