Як оформити посвідчення особи на повернення в Україну

Внаслідок повномасштабного вторгнення Російської Федерації до України значна кількість громадян України було насильно переміщено з окупованих територій до РФ.

У цих людей було втрачено документи, які посвідчують їх особу і підтверджують належність до громадянства України, а відтак вони були позбавлені можливості повернутися на підконтрольну територію.

Урядом прийнято постанову щодо оформлення і видачі на території України посвідчення особи на повернення в Україну (текст постанови за посиланням: http://bitly.ws/xNyL). Вона допоможе повернутися в Україну нашим співгромадянам, а також особам без громадянства, які постійно проживали в Україні і піддалися примусовому переміщенню.

Зокрема, порядком передбачено, що оформлення та передача посвідчень на повернення в Україну для осіб, які примусово були вивезені на територію держави-агресора і втратили свої документи, може здійснюватися без їхньої особистої присутності, а за зверненням їх близьких осіб, законних представників або Мінреінтеграції.

Як отримати посвідчення?

Посвідчення особи на повернення в Україну оформлятимуть особам, інформація про яких є в Єдиному державному демографічному реєстрі або інформаційних системах Державної міграційної служби (ДМС). А також дітям, незалежно від того, чи є про них інформація у відповідних реєстрах.

Для цього до територіального органу ДМС потрібно звернутися одному з батьків або іншому законному представнику (для особи віком до 18 років), а для повнолітньої особи – члену сім’ї (одному з батьків, подружжю, повнолітній дитині, рідному брату/сестрі).

Надану інформацію перевірятимуть працівники ДМС за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Якщо ж у депортованої особи немає родичів в Україні або вони не можуть звернутися до підрозділу ДМС через перебування на окупованій території, посвідчення на повернення особи можливо буде оформити за офіційним зверненням Мінреінтеграції до ДМС.

Рішення про оформлення посвідчення особи на повернення в Україну ухвалюватиме відповідний підрозділ ДМС.

Оформлення посвідчення здійснюватиметься безоплатно.

Строк видачі – протягом п’яти робочих днів із дня подання заяви-анкети встановленого зразка.

Строк дії документа – до трьох місяців.

Є питання ? Звертайтеся до нас!

Повідомляємо про роботу інформаційної “гарячої лінії” з питань повязаних з правовими проблемами внутрішньо переміщених осіб та документуванням воєнних злочинів.

Отримати юридичну консультацію можна наступними способами:

за номером «гарячої лінії», яка працює кожного робочого дня з 10:00 до 17:00: 0 800 30 15 16*

В соціальній мережі Facebook.com на офіційній сторінці Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги:

https://www.facebook.com/UCLA.Ukraine

Звернувшись на електронну пошту: info@ucla.org.ua

Виклавши питання коментарях до цього тексту.

Проект «The Bar and civil society – working together to overcome the consequences of the war» реалізовує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки Американської Асоціації Юристів Ініціативи з Верховенства права/American Bar Association Rule of Law Initiative

*дзвінки в межах України безкоштовні зі стаціонарних телефонів та мобільних будь-яких операторів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *