Власний син викинув батька на вулицю – історія захисту

В рамках конкурсу правничої допомоги Pro bono ми збираємо для вас приклади надання безкорисливої допомоги адвокатами тим, хто не має можливості оплатити захист своїх прав. Клієнт наступної історії захисту опинився на вулиці завдяки підступній поведінці власного сина. Як це сталося, розповідає адвокатка Марина Павлецька, Біла Церква:

«До мене звернулась сімейна пара з приводу свого родича. Чоловік, якій потребував юридичної допомоги, після інсульту залишився інвалідом. Так сталося, що доглядати за ним було нікому: дружина поїхала за кордон в пошуках кращої долі, а син вигнав власного батька з квартири.

Сталося це так: після того, як здоров’я чоловіка стало стрімко погіршуватись, він вирішив переоформити квартиру на сина. Він уклав договір дарування на сина, при цьому усно домовились, що останній буде піклуватись про батька та утримувати його протягом життя. Але після того, як стан здоров’я став стрімко погіршуватися – чоловік перестав бачити та ходити – син не дотримався своєї обіцянки, «виписав» батька з квартири та продав житло. Хвора людина опинилась в буквальному сенсі на вулиці. За чоловіком деякий час приглядали його родичі. Щоб не бути їм тягарем, чоловік хотів в лаштуватися в будинок для людей похилого віку, але виявилось, що це не можливо: занадто дорого (щонайменше 8 тис. грн) проживати в подібному будинку людині, яка фактично не є одинокою.

Найскладніше в цій справі – її моральна складова, коли ще не старий чоловік (йому виповнилося на той момент лише 58 років) в залишається нікому не потрібним. Все своє здорове життя він утримував родину, але коли прийшла біда, опинився з нею сам на сам. Через свою сліпоту та наслідки інсульту, йому важко було відстоювати свої права, підписувати документи, не йшлося мови і про те, щоб з’являтися на судові засідання.

Така ситуація може стосуватися кожного. Як адвокат, хочу наголосити, перед тим, як здійснювати такі правочини, як договір дарування житла, потрібно узаконити інші правові вимоги, щоб не залишитись у «розбитого корита».

Наразі чоловік знаходиться в притулку, за допомогою pro bono йде судовий розгляд відносно стягнення аліментів з сина разом з додатковими витратами на утримання та лікування батька. Чергове засідання призначене на 11 вересня 2020 р.

Я б ще раз взялась за таку справу, тому що вважаю, що добрі вчинки потрібно завжди робити, не в залежності отримаєш ти дохід чи ні. Потрібно завжди пам’ятати, що кожен може опинитися на місці нужденного!».

Щоб взяти участь в конкурсі, треба заповнити аплікаційну онлайн-форму за посиланням.

Дізнатися детальні умови проведення конкурсу та критерії оцінки успішних історій можна тут.

Проект фінансується за кошти Програми розвитку співробітництва та сприяння демократії Міністерства закордонних справ Литовської республіки / The project is financed by the funds of the Development Cooperation and Democracy Promotion Programme of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Lithuania.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *