Стартувала акція «16 днів проти насильства»

Сьогодні Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок та початок Міжнародної акції «16 днів проти насильства». Основними її завданнями  є привернення уваги громадськості до актуальних проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.

Що таке гендерно зумовлене насильство?

  • Це форми насильницьких дій, здебільшого насильство проти жінок, яке чинять переважно чоловіки.
  • Це глобальна проблема, яка вражає всі країни в тих чи інших формах, включно з сексуальним насильством, домашнім насильством та торгівлею людьми з метою сексуальної експлуатації.
  • Це насильство – сексуальне, фізичне, психологічне, емоційне та/або економічне – може відбутися будь-де й будь-коли, на приватній території та в громадських місцях.
  • Гендерно зумовлене насильство не лише спричиняє біль та страждання, але й руйнує родини, погіршує ефективність праці, послаблює конкурентоздатність країни та сповільнює її розвиток.

За даними UN WOMEN, лише за останній рік 243 мільйони жінок та дівчат зазнали насильства з боку своїх партнерів. Водночас менше ніж 40 відсотків жінок, які потерпають від насильства, повідомляють про це або звертаються за допомогою.

25 листопада 1960 року сестри Патріа, Мінерва та Марія Тереза ​​Мірабал, три політичні активістки, які активно виступали проти жорстокості та систематичного насильства диктатора Трухільо в Домініканській Республіці, були забиті до смерті та скинуті зі скелі секретною поліцією. Сестри Мірабал стали символами феміністського опору, і на честь їхньої смерті 25 листопада було оголошено Міжнародним днем ​​ліквідації насильства над жінками в Латинській Америці в 1980 році. Цей міжнародний день був офіційно визнаний Організацією Об’єднаних Націй у 1999 році.

У червні 1991 р. Центр глобального лідерства для жінок (CWGL) разом із учасниками першого Жіночого глобального інституту з питань жінок, насильства та прав людини закликали до проведення глобальної кампанії – 16 днів активізму проти насильства на гендерній основі.

Ця кампанія виступає в ролі стратегії, яка консолідує людей та організації в усьому світі та закликає до запобігання та викорінення насильства щодо жінок і дівчат.

Цей період акції охоплює такі важливі дати:

  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;
  • 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;
  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;
  • 3 грудня – Міжнародний день людей із інвалідністю;
  • 5 грудня – Міжнародний день волонтера;
  • 6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;
  • 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Регіональні координаторки проекту «Протидія спалаху домашнього насильства у місцевих громадах/Tackling the domestic violence outbreak in local communities» та громадські офіцери напередодні початку акції провели робочі зустрічі та обговорили організацію та участь у заходах в рамках 16-денної кампанії.

Так у Чернігові Катерина Данькова разом з представницею Управління дотримання прав людини НПУ в Чернігівській області Ларисою Борисенко вже провели семінар на тему протидії домашнього насильства для поліцейських районних відділень ГУНП В Чернігівській області.

Планування вуличних акцій та заходів на кінець листопада – початок грудня відбулося в Сумах разом з представниками Регіонального центру надання правової допомоги, Патрульною поліцією Сумської області та Управлінням дотримання прав людини НПУ в Сумській області.

Громадські офіцери Хмельницької області активізують свою просвітницьку кампанію як онлайн так і офлайн з дотриманням карантинних обмежень.  Про те, як буде проходитиме кампанія проти насильства в регіонах, читайте в наших наступних публікаціях.

Проект «Протидія спалаху домашнього насильства у місцевих громадах/Tackling the domestic violence outbreak in local communities» реалізує БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги» за сприяння Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *