Чи було видно переселенців на виборах-2020?

Прес-конференція Всеукраїнської коаліції правової допомоги за підсумками проєкту «Посилення участі внутрішньо переміщених осіб у місцевих виборах» 2 грудня 2020 року зібрала учасників з Київської, Донецької, Луганської, Запорізької, Сумської, Хмельницької, Дніпропетровської, Черкаської областей. Обговорювали вибори-2020, перші, на яких переселенці з Донбасу та Криму мали право голосу.

Чи скористались переселенці певною мірою правом голосу, та скільки часу було на процедурні питання зміни виборчої адреси – розповів Віталій Місяць, виконавчий директор БО «Всеукраїнська коаліція правової допомоги». За його словами, всього в Україні задоволено було 100 081 заяву про зміну виборчої адреси в Україні, причому з них чимало людей вирішили скористатися можливістю в останні дні (період часу, коли можна було подавати заяву про голосування за фактичним місцем проживання був з 1 липня по 10 вересня 2020 року).

Що саме заважає інтеграції внутрішньо переміщених осіб в нові громади та якою була інформаційна кампанія проєкту – про це учасникам розказала Наталія Єсіна, інформаційна координаторка (м. Суми), яка долучила також до обговорення представників партнерських організацій з регіонів, де проводилися тренінги по активізації переселенців на місцевих виборах.

Щодо участі ВПО в виборчому процесі розповіла Валентина Волік, заступниця директора Конотопського місцевого центру з надання БВПД та громадська омбудсменка із захисту виборчих прав у Сумській області. Так, за її словами, з ГО «Переселенці Донбасу на Сумщині» (м. Конотоп) було в цьому році 6 – кандидатів у депутати різного рівня: 1 – обласна рада; 3 – районна рада; – 2 міська рада. 2 – голови – дільничних виборчих комісій та 2 особи – члени ДВК. Також вона розповіла про тематику звернень від переселенців щодо зміни виборчої адреси, як наприклад, було у разі відсутності реєстрації місця проживання.

Також говорили про невтішні результати моніторингів доступності виборчих дільниць. Адже за спостереженнями організацій людей з інвалідністю, з якими виконавці проєкту співпрацювали під час заходів, ситуація з інклюзією виборчих дільниць не те що не покращилась, а є що не найгіршою за останні роки. Так люди з інвалідністю по зору мали заповнювати свої бюлетені на підвіконні в коридорі, а окремі кабінки для голосування людей з інвалідністю та тих, хто має ознаки ОРВІ, взагалі обурили всю Україну.

Причини низької явки виборців та відсутність виборів в окремих громадах Луганської та Донецької областей прокоментував Сергій Кошель, один з організаторів тренінгу для переселенців в Сєвєродонецьку та громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Луганській області. За його словами, вплинула на низьку активність виборців зневіреність у владі, пандемія коронавірусу та відсутність гідних кандидатів. Щодо переселенців, нажаль, вони не побачили повноцінної оцінки потреб та шляхи вирішення нагальних проблем.

Юридичну оцінку відміни місцевих виборів в окремих громадах сходу України дав Віктор Філатов, аналітик ГО «Правозахисна група «СІЧ», який також у своєму виступі згадав досвід інших країн в ситуації з забезпеченням повноцінного виборчого процесу під час збройних конфліктів. Його висновок – готуватися до виборів та оцінювати рівень безпеки в усіх громадах, які знаходяться в близькості до лінії розмежування треба було заздалегідь.

Учасники заходу дійшли висновку, що попри загальну низьку явку, унікальні по своїй суті, місцеві вибори-2020 – це все ж таки старт для можливостей внутрішньо переміщених осіб заявити про себе та потреби цієї категорії, бути залученими до активного життя приймаючих громад та самоврядування.

Захід організований благодійною організацією «Всеукраїнська коаліція правової допомоги» в рамках проекту «Посилення участі внутрішньо переміщених осіб у місцевих виборах» за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *