Як відновити втрачені документи під час війни? 

  1. Паспорт (громадянина України та громадянина України для виїзду за кордон)

Для відновлення паспорта подаються наступні документи в будь-який підрозділ Державної міграційної служби :

–   заява про втрату або викрадення паспорта;

–   витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі викрадення паспорта на території України);

–   квитанція про сплату адміністративного збору, а при звільненні від його сплати – пред’явити оригінал документа, що підтверджує право на звільнення від його сплати;

Необхідно подати також інші документи особам, (1) яких не було встановлено за результатами проведення процедури встановлення особи, (2) які постійно проживають за кордоном, або які постійно проживали за кордоном та повернулася на постійне проживання в Україну, (3) які відбувають покарання або перебувають на тривалому лікуванні, (4) які є законними представниками особи, чиї документи відновлюються.

У випадку втрати паперових документів, можливо використовувати аналогічні електронні документи у застосунку «Дія».

В разі втрати документів за межами України, можна звернутись до українського консульства для оформлення Свідоцтва про підтвердження особи, якщо у Вас є лише внутрішній паспорт (старого зразка), де відсутні записи латиницею (оформлюється безкоштовно).

2. Медична документація

Якщо необхідно відновити медичну документацію (результати обстеження, лікування, проведених стаціонарних й оперативних втручань, реабілітаційних рекомендацій), зверніться до сімейного або будь-якого іншого лікаря первинної ланки за місцем перебування. Лікар прийме рішення про відновлення медичних документів через Електронну систему охорони здоров’я та/або проведе додаткові обстеження для відновлення подальшого лікування.

Щоб відновити документи, які належать особі з інвалідністю, необхідно звернутися до органу соціального захисту, що володіє доступом до Централізованого банку даних осіб з інвалідністю.

Якщо є потреба відновлення довідки МСЕК, особа має звернутися до МСЕК за місцем свого перебування.

3. Документи реєстрації актів цивільного стану

Документи РАЦС (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про припинення шлюбу) можна відновити шляхом звернення з заявою до органу РАЦС за місцем свого перебування або на порталі Дія (http://bitly.ws/t3ZY). Державне мито не справляється.

Публікацію підготовлено в рамках проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні», який реалізовує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки National Endowment for Democracy

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *