Адвокат Pro bono виступив на захист ОТГ

В березні 2017 року Господарським судом Хмельницької області були ухвалені рішення про стягнення з Жванецької сільської ради грошових коштів отриманих на будівництво газопроводів високого та середнього тиску на загальну суму більш ніж 33 млн. грн. Тож адвокат Кирило Кузнецов з Хмельницького виступив на захист цілої ОТГ. Працювати довелось довго та плідно, але було того варто.

Ось що він розповів про цю справу в рамках конкурсу історій правничої допомоги Pro bono, який проводить БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги» у співпраці з Національною асоціацією адвокатів України:

«Змушений зазначити, що найскладнішим у даній справі було розуміння того, що суди касаційної інстанції роблять різні висновки щодо застосування норм права у подібних правовідносинах. Зазначене зводиться до того, що частина договорів, які були укладені з територіальними громадами та НАК «Нафтогаз України», в частині обов’язку повернути грошові кошти визнаються судами недійсними, інша ж частина вимог за даними договорами залишається без задоволення. Відсутність єдиної правозастосовчої практики не давало впевненості у справедливому та неупередженому судовому рішенні.

Питання недійсності пунктів договору, укладених на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.08.2009 № 1001-р «Про добудову підвідних газопроводів» зі змінами і доповненнями, внесеними розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.09.2010 № 1881-р щодо обов’язку територіальних громад повернути Нафтогазу грошові кошти, отримані на добудову підвідних газопроводів становить виключно праву проблему, оскільки безпосередньо стосується прав та інтересів жителів територіальної громади, а забезпечення верховенства та розвитку права без єдиної правозастосовчої практики є неможливим у правовій Державі.

Зазначаю, що громади сільських рад, які ввійшли в склад Жванецької ОТГ прийняли участь в реформі децентралізації, яка гарантувала підтримку від держави для населення чисельністю близько 1351 чоловік.

Водночас, рішеннями у справах № 924/22/17, №924/29/17 з  сільської ради було стягнено на користь  НАК «Нафтогаз України» суму боргу за договором №14/543/11 у сумі 22 776 443,62 грн., а рішенням у справі №924/29/17 суму боргу за договором №14/544/11 у сумі 11 015 901,14грн.

Ці кошти, що підлягали стягненню з жителів ОТГ,  фактично були бвикористані на добудову державного газопроводу, який введений в експлуатацію, по якому транспортується газ користувачам і за який НАК «Нафтогаз України» отримує прибуток від споживачів внаслідок своєї комерційної діяльності.

На 2019 рік бюджет об’єднаної територіальної громади складав 32,1 млн. грн., з яких 15,7 млн. грн. власних надходжень, зважаючи на те, що існуючий борг у сумі більш ніж 33 млн. грн. необхідно було виконувати за рахунок коштів сільських жителів, то на соціально-економічний розвиток громади кошти взагалі б не витрачались, що могло привести до соціальної напруги:

–           не було б можливості забезпечувати функціонування дитячих садочків та шкіл;

–           не було б  можливості здійснювати ремонт приміщень освіти та культури;

–           не наддавались би пільги на харчування дітей малозабезпечених верств населення;

–           не здійснюватиметься ремонт водогонів, доріг та інших об’єктів життєзабезпечення громади.

Чи взявся б я ще за цю справу? Хотілось би процитувати видатного адвоката Коні А.Ф.: «Адвокатура – це не тільки засіб для годування, це служіння суспільне». Зазначений вислів надихнув мене на те, що набуті мною професійні навички мають бути обов’язково направлені на досягнення суспільно-корисної мети.  Категорія справ Pro bono, тим більше якщо вони становлять суспільний інтерес, покладають на адвоката неабияку відповідальність, а кожна його дія знаходиться під прицілом процесуальних опонентів та зацікавлених третіх осіб. Водночас, віра у досягнення позитивного результату у спорі та розуміння, що такий результат є вкрай необхідним для людей, надихає та надає сил.

Якщо в мене з’явиться можливість ще раз прийняти участь та стати корисним у вирішенні певної судової справи на користь та благо українських громадян, – я обов’язково нею скористаюсь».

Проект фінансується за кошти Програми розвитку співробітництва та сприяння демократії Міністерства закордонних справ Литовської республіки / The project is financed by the funds of the Development Cooperation and Democracy Promotion Programme of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Lithuania.

 

One thought on “Адвокат Pro bono виступив на захист ОТГ”

  1. Pingback: Вітаємо переможців Всеукраїнського конкурсу правничої допомоги Pro bono! – Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги
  2. Trackback: Вітаємо переможців Всеукраїнського конкурсу правничої допомоги Pro bono! – Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *