Вперше в нових громадах: місцеві вибори з правом голосу для ВПО

В Україні відбулися місцеві вибори, в яких вперше змогли взяти участь вимушені переселенці з тимчасово окупованих Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. Як повідомляє Центрвиборчком, загальна явка виборців склала 36,88%.

Також відомо, що виборчу адресу спеціально для участі в голосуванні змінили 98 тисяч осіб. Сказати точно, скільки з них було вимушених переселенців, а скільки трудових мігрантів, наразі складно, адже в офіційній статистиці цього вказано не було.

На думку українських експертів, відносно низьку явку на цих виборах, можна пояснити епідемією COVID-19. З урахуванням статистики росту захворюваності на коронавірус, надання окремим регіонам червоного статусу за масштабністю поширюваністю хвороби, такая явка не була несподіванкою.

Щодо участі вимушених переселенців з Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей, напередодні виборів актуальними в рамках проекту «Посилення участі внутрішньо переміщених осіб у місцевих виборах» були питання про необхідність підтвердження статусу внутрішньо переміщених осіб довідкою переселенця. Нагадаємо, що Виборча адреса виборця, яка визначається відповідно до статті 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» та відомості про яку містяться у списку виборців (витягу зі списку виборців) на відповідній виборчій дільниці, може відрізнятися від відомостей про зареєстроване місце проживання, внесених до паспорта громадянина України. Таким чином, член дільничної виборчої комісії, до обов’язків якого належить встановлення особи виборця та його наявності у списку виборців, не здійснює перевірки відповідності зареєстрованого місця проживання виборця, внесеного до паспорта громадянина України, та його виборчої адреси, указаної в списку виборців (витягу зі списку виборців). Наявність розбіжностей у відомостях про виборчу адресу виборця, що містяться у списку виборців (витягу зі списку виборців), та відомостях про місце його зареєстрованого проживання, внесених до паспорта громадянина України, або відсутність у ньому відомостей про зареєстроване місце проживання не є підставою для відмови у видачі виборчого бюлетеня такому виборцю. Усіх, хто звертався за подібними питаннями, було проконсультовано відповідно діючому законодавству.

Як показує вибіркове опитування тих ВПО, які напередодні в рамках проекту мали запитання щодо зміни виборчої адреси, у тих, хто пройшов цю процедуру, не виникало проблем з голосуванням, зазвичай, після показу першої сторінки паспорта, особу знаходили в списках та не цікавились місцем реєстрації, відповідно, не вимагали показати довідку-ВПО з зафіксованою адресою проживання. В окремих випадках особа посилалась на зміни, за якими не зобов’язана надавати довідку за вимогами членів ДВК і проблема вирішувалась на місці.
На жаль, не всі змогли взяти участь у виборах з різних причин, найбільш поширеними серед яких є: «боюсь епідемії коронавірусу» та «знаходжусь на самоізоляції через захворювання», «відкладав на останні дні зміну виборчої адреси, та не встиг».

Нагадаємо, що змінити адресу можна було з 1 липня і до 10 вересня – не пізніше, ніж на п’ятий день від початку виборчого процесу (в Україні він стартував 5 вересня). Нова виборча адреса стане постійною, тобто у тих населених пунктах, де відбудеться другий тур виборів чи наступних виборах (референдумах) не потрібно буде проходити процедуру зміни знову.

Якщо ваші права порушуються або вам потрібна додаткова інформація, телефонуйте за номером +380673801440

Проект «Посилення участі внутрішньо переміщених осіб у місцевих виборах» реалізує БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги» за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди авторів публікації не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *