На Сумщині провели тренінг нового формату щодо протидії домашньому насильству

Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги у співпраці з ГО «Північна правозахисна група» провела в Сумах тренінг нового формату за темою: «Протидія домашньому насильству 7С – ефективна концепція представництва постраждалих осіб».

Захід відбувся для юристів, фахівців системи безоплатної правової допомоги області та адвокатів.

Під час відкриття заходу директорка Регіонального центру Олена Демченко зазначила про ефективну взаємодію з партнерською організацією в рамках меморандуму, наголосила на важливості юридичного супроводу осіб, постраждалих від домашнього насильства. Ця негативна тенденція в умовах карантинних обмежень, дистанційної роботи загострюється ще більше. Також очільниця Регіонального центру звернула увагу учасників тренінгу на забезпечення співпраці системи БПД з місцевими громадами та громадськими організаціями.

Представниця ГО «Північна правозахисна група» Наталія Єсіна наголосила, що цей захід спрямований на підвищення не тільки рівня обізнаності учасників щодо юридичної практики з протидії домашнього насильства, але й покликаний на забезпечення рівня інформованості населення та взаємодію між різними установами та організаціями, на які покладено функції запобігання проявам домашнього насильства.

За словами адвокатки Валентини Волобуєвої, домашнє насильство останнім часом називають «пандемією всередині пандемії». Вона підкресила, що домашнє та ґендерно зумовлене насильство прогресує у період криз, а пандемія Covid-19 стала масштабною сучасною кризою для людства. Більш тривалою стає ізоляція жінок, чоловіків, дітей, осіб з інвалідністю та літнього віку з членами сім’ї, схильними до насильства.

«У кожній другій родині, яка перебуває у складних життєвих обставинах, є прояви насильства. Через пандемію ситуація погіршилася. Ми побачили зростання рівня домашнього насильства. Тільки за цей рік відмічається сплеск звернень з приводу насильства на 66%. За даними Мінсоцполітики, у числі усіх звернень про домашнє насильство найбільша частка звернень від жінок – 86%, чоловіків – 12%, дітей – 2%», – наголосив тренер Ігор Шпак.

Особливістю тренінгу «Протидія домашньому насильству 7С – ефективна концепція представництва постраждалих осіб» є нова нестандартна структура, що включає в себе сім етапів:

COMBINE – Проблема домашнього насильства це не проблема окремої родини, це станом на сьогодні загальнодержавна проблема. Підхід до представництва інтересів осіб, які постраждали/страждають від ДН має бути комплексним. Ланцюг правосуддя.

CONNECT – Доступ до правосуддя. Роль системи БПД.

COMPLIANCE – Що необхідно знати/враховувати, спілкуючись з особами, які постраждали від ДН. Як?, Коли? та Про Що? доцільно говорити.

CONTACT – Принцип 4P, систему органів та служб, які дотичні до ДН та основні алгоритми взаємодії з ними.

COMPLETE – Можливі стратегії представництва інтересів постраждалих від ДН осіб. Поговоримо про те, що необхідно встановити, довести та оцінити в справах про ДН? Процесуальні джерела доказів. Дії представника постраждалої. Розмежування кримінального та цивільного аспекту.

COMPLETE – Можливі стратегії представництва інтересів постраждалих від ДН осіб. Поговоримо про те, що необхідно встановити, довести та оцінити в справах про ДН? Процесуальні джерела доказів. Дії представника постраждалої. Розмежування кримінального та цивільного аспекту.

CASE – Кейси ВС в справах про ДН (кримінальний та цивільний аспект).

Під час тренінгу учасники мали можливість опрацювати вирішення ситуативних завдань під час групової роботи.

Обговорення судової практики учасниками тренінгу викликало жваву дискусію, тому що знання та вміння застосовувати норми при вирішенні спорів є основою роботи юристів.

Захід відбувся за реалізації проєкту «Eliminating domestic and gender based violence in Ukraine», що втілюється за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Тренінг проведено в умовах «червоної зони» з дотриманням усіх умов: організатори та учасники повністю імунізовані та мають зелений COVID-сертифікат, негативний тест на коронавірус, дійсний 72 години.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *